SKLADEM: Zásaditá kosmetika ReVital 24 a všechny typy GuaSha kamenů k masáži obličeje :-)

Přirozeně krásné vlasy

Jak acidobazická rovnováha ovlivňuje růst a objem vlasů?

Lidské tělo má důležité zásobárny minerálních látek. Jednou z nich je vlasová pokožka, která také hraje důležitou roli pro udržení 
vyrovnané acidobazické rovnováhy. Vlasová pokožka je něco jako „hasiči“, kteří zasahují vždycky, když někde na kyselinové frontě „hoří“. Při extrémním nebo dlouhotrvajícím překyselení či otravě transportuje organismus agresivní škodliviny k neutralizaci a následnému vyloučení z těla právě do vlasové pokožky. Např. při chemoterapii dochází vlivem záplavy kyselin ke ztrátě vlasů. Pomocí detoxikace a remineralizace můžeme vypadávání vlasů zastavit a vypadané vlasy mohou znovu narůst.

K vypadávání vlasů dochází ze dvou důvodů. První příčinou je demineralizace vlasů a vlasové pokožky – spotřebování minerálních a vitálních látek k neutralizaci kyselin a jedů. Následkem je příliš tenká, „vyhladovělá" pokožka hlavy, a tím předčasné zešedivění a vypadávání vlasů. Druhým důvodem je ucpání vlasové pokožky škodlivými látkami. Neutralizací nadměrného množství kyselin a jedů pomocí minerálních látek vznikají soli, které nemohou být z těla zcela vyloučeny, a které se ukládají ve vlasových koříncích. Vlasy tak nejsou dostatečně vyživovány a vypadávají.

Vypadávání vlasů postihuje především muže, a to z důvodu rozdílné látkové výměny. Muž musí denně neutralizovat všechny vznikající kyseliny a jedy. Při nadměrném množství škodlivin k tomu potřebuje velké množství vitálních a minerálních látek. Pokud nejsou tyto látky přiváděny stravou, odebírá je organismus z minerálních zásobáren těla. Nejrychleji k dispozici je vlasová pokožka, což má za následek, že muži mohou být již od cca 20. roku postiženi vypadáváním vlasů. Již každý třetí muž pod 30 lety a každý druhý muž nad 50 let trpí vypadáváním vlasů, a tendence je stále stoupající.

O ženách se mluví jako o „krásném pohlaví" se silnými, lesklými a dlouhými vlasy. Ženám většinou padají vlasy teprve po přechodu, kdy se jejich měsíční cykly a s nimi spojené vylučování kyselin zastaví. Mohou jim ale padat vlasy i v období kojení, pokud během těhotenství dojde k nahromadění kyselin a jedovatých látek nebo pokud se stravují extrémně nezdravě.

Co je třeba dělat, aby se vypadávání vlasů zastavilo a vlasy začaly znovu růst?

1. Kartáčování vlasové pokožky

Pravidelná masáž pokožky hlavy podporuje její prokrvení, zásobování vlasových kořínků a aktivuje odvod škodlivých látek přes lymfatický oběh. Masáže hlavy kartáčem s přírodními štětinami by měly trvat 3-5.

2. Čištění vlasové pokožky a tonizace

Hloubkové čištění vlasové pokožky pomocí zásaditého gelu SkalPuro odstraní z vlasové pokožky usazeniny a zregeneruje vlasové kořínky. SkalPuro se nanáší aplikátorem do suché vlasové pokožky, nechá se působit 10-15 minut (ale klidně i déle). Poté se napění s vodou jako šampon a umyjeme s ním vlasy jako se šamponem. U delších vlasů doporučujeme použít závěrečnou péči (kondicionér nebo masku), neboť vlasy jsou po aplikaci SkalPura jako od moře. Takže abychom vlasy rozčesaly, musíme použít kyselý prostředek na závěr.

Následná tonizace kapkami 3x3 s éterickými oleji nastartuje opět jejich zdravý růst, působí proti svědící a zarudlé pokožce s lupy a dezinfikuje rány.

3. Zásobování vitálními látkami

Pro růst vlasů je důležitá nejen péče o ně, ale také dodání těch správných vitálních látek do těla. Tři lžičky rostlinného granulátu WurzelKraft denně zajistí zdravou pokožku hlavy a krásné, zdravé, silné a lesklé vlasy. Také je důležité vyvarovat se nejhorších kyselin a toxinů: kouření, alkohol, maso, nadměrná tělesná zátěž, sladkosti, light nápoje, stres atd. 

Souběžně s doplňováním minerálních látek začneme pozvolně usazeniny pomocí bylinného čaje 7x7KräuterTee. Začínáme jedním až dvěma šálky a po několika týdnech zvýšíme na čtyři až šest šálků. Dohromady s čajem pijeme dva a více litrů čisté neperlivé vody.

Abychom ulevili vlasové pokožce můžeme podpořit vylučování kyselin zásaditými koupelemi nebo zábaly se solí MeineBase s hodnotou pH kolem 8,5. Podporují vylučování kyselin a jedů přes kůži a sliznice. Tím přestane být zatěžována vlasová pokožka. Vynikající je také zásaditý zábal na krk a čelo, který zamezí dalšímu přísunu kyselin do vlasové pokožky.

Více informací k tématu Zásaditá péče o vlasy naleznete zde.