Proč pít v létě teplé nápoje?

Můžu pít bylinkový čaj 7x7, když se teploty venku šplhají tak vysoko?  ANO! :-) Teplé nápoje totiž pomáhají lépe vstřebávat tekutiny. Teď zjistíte proč tomu tak je.

Proč teplé nápoje v létě?

Teplé nápoje způsobují rozšíření našich cév a tekutina se může lépe vstřebat do krve. To je důležité zejména v létě, protože v horku se potíte a vzniklý deficit tekutin by se měl kompenzovat.

Proč ne studené nápoje?

I když většina lidí dává v horkém počasí přednost sklenici studené vody, toto domnělé „osvěžení“ vede ke zvýšenému pocení. Když je zima, cévy se stahují a tělo musí studenou tekutinu zahřát, než se dostane do krve. To bere energii a vede k většímu pocení. 

Důležité je pocení

Pocení je zásadně důležité pro to, aby nedošlo k přehřátí a udržení stálé tělesné teploty kolem 37 °C. Máme až čtyři miliony potních žláz, které produkují pot a transportují ho na povrch kůže malými kanály. Pot se odpařuje a ochlazuje tělo. Když se v létě více potíme, potřebujeme i více tekutin.

Výhody teplých nápojů v létě

Teplé nápoje pomáhají lépe vstřebávat tekutiny a regulovat tělesnou teplotu po delší dobu. Jsou šetrné k žaludku a krevnímu oběhu. V zásadě je důležité pít dostatek tekutin. Zůstaňte tedy hydratovaní a užijte si své horké nápoje i v horkých dnech! Tip: Stačí teplé!