Příjemná menstruace: Správná strava, péče o tělo a pohoda během cyklu

Žena prochází každý měsíc menstruačním cyklem, který může být pro některé nepříjemným obdobím plným potíží. Nicméně, existují způsoby, jak tento cyklus prožít s lehkostí a pohodou. Je důležité naslouchat svému tělu a poskytnout mu potřebnou péči a podporu během menstruace. Zde je několik tipů, jak si prožít menstruaci s větší pohodou a péčí o své tělo:

Zásaditá strava

Konzumace vyvážené stravy plné zásaditých látek a minerálů může pomoci minimalizovat nepříjemné příznaky menstruace, jako jsou bolesti a nadýmání. Snažte se jíst potraviny bohaté na železo a hořčík a přijímat dostatečné množství tekutin.

Zásadité potraviny P. Jentschura v bio kvalitě obsahují optimální množství kvalitních makro a mikroživin s vysokou biologickou využitelností a nezatěžují trávení. Neobsahují lepek, laktózu ani cukr.

TIP na jídelníček, který nezatěžuje trávení

Snídaně: Jahelno-pohanková kaše MorgenStund, bez přidaného cukru a laktózy, je v mnoha ohledech perfektní snídaní. Připravuje se velmi jednoduše. Stačí směs zalít horkou vodou z varné konvice a počkat 2-3 minuty, než nabobtná. MorgenStund' můžete ozdobit ovocem, ořechy nebo semínky a vytvářet každý den nové chuťové variace podle své fantazie. Vyzkoušejte například MorgenStund´ s banánem, malinami a skořicí.

Oběd: Pro kvalitní oběd je ideální volbou chutný pokrm s quinoou, jáhlami zeleninou TischleinDeckDichPokud obědváte v práci, můžete si oběd připravit i s sebou. Nebojte, moc času to nezabere. Podívejte se na video.

Večeře: Dobře stravitelná večeře je základ pro ničím nerušený kvalitní spánek.  Můžete vyzkoušet náš recept: TischleinDeckDich burger à la „Toskánsko“. Jezte naposledy alespoň 3 hodiny před ulehnutím. Dalším tipem pro lepší trávení je, abyste během jídla moc nepili. Pokud hodně pijeme, naředí se nám žaludeční šťávy a jídlo nám déle „leží v žaludku“.

 

Pohyb a cvičení

Pravidelná fyzická aktivita a cvičení může pomoci snížit bolesti a zlepšit náladu během menstruace. Lehké cvičení jako jóga či procházky mohou být prospěšné.

 

Relaxace a odpočinek

Dávejte si dostatek času na odpočinek a relaxaci. Uchylte se k meditaci, jemným masážím. Vyzkoušet můžete také teplé zásadité koupele se solí MeineBase na bolesti zad a proti křečím. Pokud nemáte vanu, tak doporučujeme koupele chodidel v lavoru nebo zásadité punčochy. V lidovém léčitelství jsou nohy považovány za „pomocné ledviny“. Při bolestech břicha jsou skvělé teplé zásadité zábaly na podbřišek nebo ledviny. Punčochy a zábaly nejenom pomáhají vylučovat škodliviny díky své zásaditosti, ale také zmírňují svalové napětí.

 

Bylinné čaje a doplňky 

Některé bylinné čaje, jako třeba skořicový nebo zázvorový čaj, mohou pomoci zmírnit křeče a zlepšit trávení. V našem bylinném čaji 7x7 KräuterTee používáme celý „orchestr“ rostlinných látek se všemi svými tajemstvími a energií pro váš trvalý blahobyt. V zimě si ho můžete užít jako horký nápoj, v létě jako chladný drink na osvěžení s mátou a limetkou, 7x7 KräuterTee může být připraven individuálně také jako ovocný nápoj. Čaj je lahodný a osvěžující během celého roku.

Zdravé a kreativní recepty naleznete zde.

Čaj je vhodný také při půstech a dietách, stejně jako při hubnutí. Během pití čaje pijte současně 1,5 - 2 litry obyčejné vody (bez obsahu minerálů). 

Abychom podpořili hormonální rovnováhu, vitalitu a pohodu, je dobré si vybírat co nejpřírodnější vitamínové produkty. Náš rostlinný granulát WurzelKraft s ovocem, květovým pylem, bylinkami a zeleninou obsahuje všechno dobré ve správném poměru. Jedná se o omnimolekulární (všeobsahující) potravinu, která poskytne tělu vše, co potřebuje a to navíc s vynikající biologickou dostupností.

WurzelKraft můžete jíst samostatně po lžičkách anebo přidávat po vychladnutí do pokrmů, zde jsou některé vybrané recepty:  



Guacamole s rajčatovou salsou

WurzelKraft guacamole s rajčatovou salsou

 

Extra porce osvěžení

Skvělým pomocníkem v horkých dnech, který Vás osvěží a dodá vám extra porci kyslíku, je naše pleťová kyslíková voda MiraVera s éterickými oleji. Je vynikající jak na pleť (pupínky před MS), tak na bolestivé bříško nebo oblast kříže. Stačí pár střiků na ruku a rozetřít na postiženou oblast. 

 

Použití eco-friendly menstruačních produktů

Pro své pohodlí i pro přírodu volte eco-friendly menstruační produkty, jako jsou například menstruační kalíšky.

 

Sledováním těchto tipů a nasloucháním svému tělu můžete zpravidla snížit nepříjemné příznaky spojené s menstruací a zažít tento cyklus s větší pohodou a klidem. Pamatujte, že důležitá je samozřejmě individuální potřeba a každý ženský organismus může reagovat odlišně. Buďte v souladu se svým tělem a přijímejte každý cyklus s láskou a péčí!