Omládněte s Gua Sha

Znáte zázračný malý plochý oblázek, známý také jako nástroj gua sha? Kdo se s ním seznámí, nemůže si vynachválit jeho skvělé účinky na pleť, detox obličeje, tvarování obličejových svalů a mnoho dalších účinků. Ale co přesně je gua sha a jak může, tak malý kámen nabídnout tolik kosmetických účinků? Pojďme si říci další zajímavé informace o tomto pokladu péče o pleť.

Co je Gua Sha

Technika léčebné obličejové masáže Gua Sha pochází z východních asijských kultur a je známá již mnoho staletí. Poprvé byla zmíněna v textu o klasické čínské medicíně z roku 220 n.l.  pod názvem „škrábání nefritem“. Principem masáže bylo prokrvení pokožky až do zarudnutí. To kůži povzbudí, aby se sama uzdravila. Dnešní masáž se provádí spíše jako „jemnější klouzání“, které podporuje lymfatickou drenáž.

Výhody masáže Gua Sha

I když masáž Gua Sha není invazivní, má působivé výsledky:

  • Stimuluje krevní oběh
  • Napomáhá produkci kolagenu
  • Zjemňuje jemné linky a vrásky
  • Snižuje otoky
  • Snižuje zánět
  • Redukuje tmavé kruhy pod očima
  • Dočasně vypíná pokožku
  • Rozjasňuje pleť
  • Tvaruje obličejové svaly
  • Uvolňuje pnutí

Jak používat kámen Gua Sha

Ve skutečnosti neexistuje jediný univerzální přístup k této masáži. Nejlepší metodou je použít jemný tlak a aplikovat rovnoměrné tahy na kůži, nejlépe ve směru toku lymfy. Díky tomu uvidíte efekt, již po prvním použití. Lymfatické uzliny jsou umístěny pod povrchem kůže. Jemná masáž stimuluje lymfatický oběh a odvod škodlivin a nadbytečné tekutiny. Díky tomu zmizí otoky a pokožka bude dobře prokrvená a vyživená.

Jak často byste měli provádět masáž Gua Sha

Na začátku doporučujeme masáž tak jednou týdně, ale frekvence používání bude záviset na typu pleti a toleranci vaší pleti k této metodě. Jakmile se s ní lépe seznámíte můžete jí používat dvakrát až třikrát týdně. Tak dosáhnete lepších a trvalejších výsledků.

Jak provádět masáž

Masáž provádějte nejlépe ráno. Nejprve naneste pleťový olej nebo sérum, poté proveďte masáž. My doporučujeme jemnou 11krokovou masáž obličeje dle Dr. Petera Jentschury, která je určena k čištění hlavy. Všech jedenáct kroků se provádí za sebou na obě strany pětkrát až sedmkrát. Pracujeme vždycky křížem, tedy pravou rukou na levé straně hlavy a těla a levou rukou na pravé straně. Tyto procedury čištění čela, obličeje, krku a výstřihu, prováděné nejlépe dvakrát až třikrát týdně, se mnohokrát osvědčily jako úžasně rychlý a efektivní způsob čištění a regenerace pokožky i jako účinná podpora obnovení růstu vlasů a odstranění různých nečistot kůže. Tuto masáž a další informace o zásadité péči o tělo, odkyselení a dalších naleznete v knize: Zdraví díky odkyselení a vyloučení škodlivin od autorů P. Jentschura a J. Lohkämper.

Důležité je provádět masáž jemně, aby se rozproudila lymfa. Pokud budete příliš tlačit, tak to nebude mít ten správný efekt.

Masáž můžete provádět také dle tohoto schématu:

Bezpečnostní aspekty a potenciální vedlejší účinky

Gua sha se nedoporučuje při ekzémech, spáleninách od slunce nebo u problémů se srážlivostí krve. Pokožka může být po masáži růžová až načervenalá a citlivější na dotek. Pokud se provádí správně, je gua sha bezpečná pro všechny typy pleti. Ale jako vždy, s jakýmikoli konkrétními obavami, se poraďte se svým lékařem.

POZOR: Pokud jste v posledních třech až čtyřech týdnech podstoupili botox obličeje nebo injekce, musíte před zahájením gua sha počkat alespoň čtyři týdny od poslední injekce.

Jak si vybrat nástroj Gua Sha

Kámen Gua Sha si vyberte intuitivně anebo podle účinků jednotlivých kamenů. Vybírat můžete také podle barvy, která je Vám sympatická. Zatímco výběr typu kamene pro gua sha není důležitý a závisí pouze na vašich osobních preferencích, tvar a zpracování kamene rozhodně důležité jsou. Správný kámen musí být krásně hladký a zaoblený se správně zakřivenými oblastmi. Jeho uchopení by mělo být pohodlné, aby umožňovalo rovnoměrně provádět tahy na kůži.

Jaký olej nebo sérum použít k masáži?

Existuje mnoho různých pleťových sér nebo obličejových olejů, které jsou ideální pro použití k masáži gua sha. Obecným pravidlem je, že chcete něco s dostatečným skluzem, které vám umožní produkt skutečně zapracovat do pokožky bez přílišného tahání nebo přetahování. Pokud si ale nejste jisti, co je pro vás to pravé, prohlédněte si naši nabídku:

ReVital24 Pleťový olej s amarantem 15 ml

Olej určený především pro suchou, šupící se nebo atrofovanou pokožku. Je výborný také u lupénky a neurodermitidy.

ReVital24 Cirkulační olej 15 ml

Cirkulační olej stimuluje, prokrvuje a ulevuje tkáním těla. Vhodný při zadržování vody.

Zpevňující tkáňový olej 15 ml

Tkáňový olej je ideální pro všechny, kteří mají obtíže spojené se slabou pojivovou tkání, např. suchá kůže, změny lokalizace bolesti, citlivost na změny počasí, jizvy, problémy s dutinami, svalové křeče nebo slabý imunitní systém. Vhodný také při celulitidě.

TIP od Regenerujte.cz: 

ReVital24 Ozonizovaný olivový olej 100 ml

Tento olej je zázračným prostředkem proti vráskám a pro péči o pokožku a její regeneraci. Zpevňuje, vyhlazuje a posiluje pleť.